Вакуумна упаковка або вакуумне пакування представляє собою спосіб пакування при якому видаляється повітря з пакету перед герметизацією. Метою такого пакування є, як правило, видалення кисню з вакуумного пакету задля подовження термінів зберігання продуктів харчування у поєднанні з гнучкими формами упаковки, щоб зменшити обсяг вмісту та самої упаковки.
Вакуумне пакування зменшує атмосферний кисень тим самим обмежуючи ріст аеробних бактерій або грибків й запобігти випаровуванню летючих компонентів. Крім того така упаковка за звичай використовується для зберігання сухих продуктів протягом тривалого періоду часу, таких як зернові, горіхи, в`ялене м`ясо, сир, копчена риба, кава, картопояні чіпси. Вакуумне пакування делікатних продуктів харчування може бути виконано з додаванням інертного газу, такого як азот. Це допомагає запобігти подрібленню крихких предметів і делікатних продуктів, таких як картопляні чіпси, бутерброди.
На більш короткий строк, вакуумна упаковка також може бути використана для зберігання свіжих продуктів, таких як овочі, м`ясо, так як вони інгібують зростання бактерій.
Продовжити термін зберігання
В залежності від продукту, термін придатності продуктів запакованих у вакуум може бути легко подовжений до 6-ти разів від звичайного або не запакованих таким чином продуктів.
Непродовольчі продукти можуть зберігатися бескінечно довго в умовах низької кислородної вакуумної упаковки.
Запобігти морозильному опіку
Коли продукти заморожені без попередньої підготовки, може виникнути морозильний опік. Це відбувається коли поверхня харчового продукту зневоднюється і це призводить до висушування та псування зовнішнього вигляду. Морозильний опік також руйнує смак і текстуру продуктів. Вакуумна упаковка зменшує морозильний опік й захищає продукти від впливу холодного сухого повітря.
Безпечність харчових продуктів
У збідненому киснем середовищі, анаеробні організми можуть розмножуватися, потенційно викликаючи проблеми безпеки харчових продуктів. Вакуумна упаковка часто використовується в поєднанні з іншими методами упаковки і харчової промисловості.
Приготування кулінарії у вакуумі (Су-Від)
Вакуумна упаковка дозволяє також використоувати спеціальний метод приготування страв (Су-Від). Sous-Vide це в перекладі з французької під вакуумом, включає в себе приготування їжі, яка герметично запечатана у вакуумному пакеті.
Каталог вакуумних пакетів доступний для замовлення за посиланням.
Вакуумна упаковка |
Статтю адаптовано українською мовою компанією Ексіда.
Джерело: http://www.atmmachinery.com
.
Коментарі
Дописати коментар